20/05/2021

Sterrenteam van Sterrenrestaurant Plein13 Overschie kookt al ruim een jaar de sterren van de hemel

Sinds de coronacrisis in maart 2020 uitbrak, kookt het Sterrenrestaurant van Plein13 in Rotterdam-Overschie de sterren van de hemel. Dit Sterrenteam bestaat uit een team enthousiaste vrijwilligers en staat onder leiding van Thea Visser, Teamleider Plein 13 en ook medewerker Sociale Alarmering bij Wilskracht Werkt. Op dinsdag kookt ze met haar team 2 verse maaltijden voor zo´n 60 kwetsbare, veelal oudere, mensen in Overschie. De maaltijden worden thuisbezorgd tegen kostprijs.

Doel van het koken is een lichtpunt te zijn in de donkere en moeilijke dagen van de coronacrisis voor de kwetsbaren die het nu extra moeilijk hebben. “We maken er elke week weer een feestje van”, vertelt Thea enthousiast. “Niet alleen door verse maaltijden te bereiden, maar ook door wekelijks iets extra’s te bieden.” Een woordzoeker op thema inclusief prijsvraag, een verrassing of een lekker toetje maken de maaltijden “af”. Het gaat echter niet alleen om het eten. Maar juist ook om het oh zo belangrijke sociale aspect. Iedere deelnemer wordt wekelijks persoonlijk gebeld om menuwensen te bespreken, maar nog veel belangrijker het sociale praatje. Zo houden we contact met de mensen en ook vinger aan de pols. We zijn een paar extra oren en ogen en trekken aan de bel als we denken dat dit nodig is.

Het is echt “een maal met een verhaal” en dit wordt erg gewaardeerd. Inmiddels is het Sterrenrestaurant een echt begrip geworden in Overschie. Wekelijks vertellen we wat we hebben gekookt op “het digitale dorpsplein Overschie Leeft” op Facebook. Het mooie is dat Overschie niet alleen leeft, maar ook meebeleeft. We ontvangen hele enthousiaste reacties van bewoners uit de wijk. Men spreekt niet alleen waardering uit, maar doet ook mee. Winkeliers dragen ons een warm hart toe en doneren bijvoorbeeld iets lekkers. Met Sinterklaas werden we verrast met chocoladeletters voor iedereen en met Oud en Nieuw kregen we oliebollen voor iedereen. We kregen ook een geweldige cheque van Plus Richard de Zoete voor een aanpassing in onze keuken.

Ook zijn er particuliere initiatieven. Bijvoorbeeld het gezin dat voor alle ouderen een Sinterklaas Snoepzakje maakte en dit samen met de kinderen kwam brengen. Ook werden er onlangs echte “Overschiese Rocks” gebracht. Prachtige door kinderen beschilderde stenen en voor iedereen ook nog lekkere paaseitjes erbij. Basisschoolleerlingen maakten begin dit jaar de prachtigste tekeningen voor “de opa’s en oma’s” voor bij de pannenkoeken die we bakten.

Het is allemaal heel hartverwarmend. Samen maken we het verschil en dat vinden we heel belangrijk. Daarom werken we ook heel graag heel nauw samen met de lokale middenstand. We weten op deze manier keer op keer te verrassen en extra aandacht aan de mensen te geven met belangrijke dagen als Kerst, Oud en Nieuw, Pasen, Koningsdag en ook op andere dagen. Dit doen we nu al ruim 1,5 jaar en we gaan door!

“Eten verbindt en wij verbinden mensen. Ik ben ontzettend TROTS op het team en op wat we samen met zoveel enthousiasme en liefde neerzetten! En dit alles smaakt naar nog veel meer. Graag kom ik ook met u in contact om samen nog meer moois te ontwikkelen.”

Hartelijke groet,

Thea Visser
Teamleider Plein13 Overschie & medewerker Sociale Alarmering
M. thea@wilskrachtwerkt.nl
T. 06 144 170 82