20/05/2021
Wilskracht Werkt brengt een lichtpuntje in de duisternis
Dit keer een actuele en lopende casus vanuit ons project “De Portemonneeplanner” in “the spotlight”. Een verhaal over hoe wij iemand, die in zeer zwaar weer zit, zo goed mogelijk proberen te helpen in een bijna uitzichtloze en zeer heftige situatie voor hem. Een verhaal dat ook een andere kant van de medaille kent. De kant van het handelen van commerciële bedrijven richting burgers op een manier dat iemand in zo’n uitzichtloze situatie terecht komt. En wie beschermt de burgers hier tegen? We doen met dit verhaal ook een appèl aan de Rotterdamse en ook landelijke politiek. Dit mag toch niet zo niet kunnen gebeuren!
Het verhaal van meneer U
Meneer U was al 22 jaar de eigenaar van een eenmanszaak in Rotterdam. Begin 2020, tijdens het begin van de Coronacrisis, ging helaas alles in zijn leven bergafwaarts.
Zijn zaak moest dicht, hij ontving een tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, zijn vrouw overleed helaas in het buitenland aan corona en tot overmaat van ramp moest meneer zelf in het buitenland een acute hartoperatie ondergaan. Het zat hem en zijn dochter van 14 jaar bepaald niet mee. Terug in Nederland heeft hij zijn zaak moeten opdoeken, omdat hij het door de operatie niet meer kon opbrengen.
En toen begon de extra ellende
- Ten eerste heeft meneer U heeft het vastgoedbedrijf bij de oplevering en de overhandiging van de sleutel in overleg 23.000,- euro betaald voor huurachterstand opgelopen door de coronacrisis, zodat er verder geen openstaande schulden zouden zijn.
- Het vastgoedbedrijf is na deze afronding in het pand gaan verbouwen, omdat het bedrijf vond dat er casco opgeleverd had moeten worden. Dit is echter niet bij de overdracht afgestemd met meneer en een maand later ontving meneer U hiervoor een nota van 65.000,- euro aan kosten.
- Meneer U ging niet akkoord. Hij had immers het pand overgedragen aan het vastgoedbedrijf en hier was niet over gesproken.
- Hier zijn verschillende rechtszaken over geweest. Meneer U is 2 maal in zijn gelijk gesteld door de Rechtbank van Rotterdam. Het Vastgoedbedrijf gaat hier niet mee akkoord en heeft een 3e rechtszaak aangespannen. Hierin is meneer U ineens in het ongelijk gesteld en wil het vastgoedbedrijf direct beslag laten leggen op zijn woning.
- Vanwege deze dreiging tot beslaglegging heeft de advocaat van meneer U hoger beroep aangetekend. Voordat deze zaak verder in behandeling genomen kan worden, moet er eerst 4.500,- euro aan voorschot betaald worden aan de advocaat van meneer U.
- Meneer U is financieel helemaal uitgekleed doordat hij steeds allerlei kosten moest maken.
Wij hebben al eens bijzondere bijstand aangevraagd om hem hierin meer lucht in te geven. Helaas is dit afgewezen i.v.m. het zakelijk karakter. Hij moet nu leven van een ANW-uitkering die voor hem door Wilskracht Werkt is aangevraagd.
Hier komt nog bij dat meneer erfgenaam is van de woning waar hij samen met zijn vrouw in woonde. Meneer kan momenteel niet de woning via de notaris op zijn naam laten zetten omdat, het vastgoedbedrijf hier beslag op wil leggen. Het huis is nog het enige bezit dat hij heeft voor hem en zijn minderjarige dochter van 14 jaar.
Het vastgoedbedrijf eist 65.000,- euro van hem. Bij niet betalen kan dit oplopen tot 90.000,- euro. Een hoger beroep hierover kan misschien geen doorgang vinden, omdat meneer U geen leggende gelden meer heeft voor zijn advocaatkosten.
Vanuit Wilskracht Werkt proberen we meneer U zoveel mogelijk te ondersteunen. Zonder leggende gelden of bijzondere bijstand kom je als burger nergens.
Schuldhulpverlening
- Door een aantal zaken wordt meneer U niet aangenomen bij de schuldhulpverlening.
- De woning staat niet op zijn naam. Hij heeft angst dat het huis in beslag genomen wordt door het vastgoedbedrijf. Vandaar nog geen afspraak met de notaris.
- Voor de notariskosten heeft meneer U ook geld moeten lenen bij familie.
- De online boekhouding van zijn zaak is niet meer te achterhalen, omdat deze is opgeheven. Dit in verband met overleg inkomstenbelasting voor de aanvraag van de Schuldhulpverlening. De boekhouder wil dit wel handmatig doen, maar ook dit kost geld.
- Totale af te handelen kosten bedrijf 25.147,- euro.
- Het vastgoedbedrijf eist 65.000,- euro. Bij het niet betalen, kan dit oplopen tot 90.000,- euro.
- Privéschulden zijn nu ongeveer tussen de 8.000,- en 10.000,- euro.
Wilskracht Werkt brengt een lichtpuntje in de duisternis
Hoe kunnen wij vanuit Wilskracht Werkt dit in godsnaam voor meneer U goed laten aflopen met een inkomen van 1.032,- euro per maand aan een ANW-uitkering. We doen heel hard ons best voor hem!
En er is een lichtpuntje aan de eind van de tunnel We hebben een gesprek gehad met zijn hypotheekadviseur. Als alle zaken afgehandeld zijn en meneer U kan naar de schuldhulpverlening, is de kans zeer groot dat meneer in zijn woning kan blijven wonen, omdat de hypotheeklast vele malen lager is dan de huur van sociale huurwoning.
De vraag blijft staan
Hoe beschermen we burgers tegen commerciële instellingen die dit soort praktijken uitvoeren?
Wij maken vanuit Wilskracht Werkt een vuist! Politiek Rotterdam en ook de landelijke politiek, doet u mee?